Cydr to jabłkowy napój alkoholowy, uzyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej mieszaniny rozdrobnionych jabłek. W zależności od sposobu produkcji może być wytrawny, półwytrawny czy nawet słodki, gazowany, musujący bądź zwykły.

 

W procesie powstania tak niezwykłego smaku liczy się każdy etap, a nierzadko gwarancja wysokiej jakości cydru wiąże się z poszukiwaniem starych sadów, ponieważ jedynie owoce wybranych odmian jabłoni gwarantują wysoką jakość cydru.

 

Największym „Cydrowym Rajem” jest niewątpliwie Wielka Brytania, natomiast Polska dopiero odkrywa ten diamentowy smak dla podniebienia. Cydry rzemieślnicze, produkowane w limitowanych ilościach, prezentują inny, doskonalszy wymiar smaku. Co roku powstają nowe smakowo, doskonałe zapachowo, pobudzające podniebienie  i zmysły cydry.

 

Le Cidre jest z całą pewnością miejscem, którego jedną z podstawowych gałęzi działalności są cydry. Sama nazwa wskazuje na ukierunkowanie smaku naszej Klubokawiarni. Zaułek świętego Arkadiusza jest jedynym miejscem w Częstochowie, gdzie każdego dnia można skosztować cydrów od niemal wszystkich producentów udostępniających swoje produkty.  Drugą nieodłączną, równie inspirującą gałęzią drogi Le Cidre są różnorodne sery, wzbogacające walory smakowe cydrowego raju, które specjalnie dla naszych klientów starannie wyselekcjonowaliśmy.